Thursday, February 22, 2007

I Sverige...

...och i Europa har en stor andel internetanvändare bredband och våra mobilnät fungerar i princip överallt. Till skillnad från i USA. Här har bara 44 procent av befolkningen bredband jämfört med i till exempel Frankrike där 60 procent har det! I Sverige är det säkert ännu fler.
Kapitalet finns här, användarna i Västeuropa...ungefär. Europa spenderar en tredjedel på innovation jämfört med USA. Européer är bra på att använda, amerikaner finansierar utvecklingen.
Förutom bättre täckning och bättre internetanslutningar kostar också tjänsterna mindre i Europa än i USA.

Diskussionerna i "The Valley" (Silicon Valley, Bay Area) är annorlunda än hemma, tror jag. De använder andra begrepp och allt utvecklas snabbare. Det är i alla fall intrycket jag har fått efter tre "framtidskonferenser" på två veckor.

Här finns en massa kapital som satsas i nya företag. Det finns också många exempel på tjänster som startades i Europa och används globalt, men som kommit hit för kapital. Exempelvis Skype och Rebtel. De flesta av de stora företagen i dalen startade som små så kallade "start-ups" och såldes sen för hur mycket som helst. Ett exempel är Google. De bara växer, fick veta i dag att de anställde 5 000 personer förra året.

I dag var jag på en konferens om framväxande teknologi. Det nästan luktade pengar i salen. Där satt investerare och affärsänglar som satsar miljoner eller miljarder i nya företag. Det satsas mycket på marknader som Israel, Kina och Indien.

En av talarna lade fram 11 trender och influenser för 2007:
1. Microsoft Vista, kommer ge 100 000 nya jobb och 250 miljoner datorer kommer att säljas med Vista i år.
2. Open Source, bland annat IBM och Oracle satsar mycket på open source, att göra mjukvara öppen för allmänheten. Läs mer på wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Open_source
3. Software as a service, som till exempel Google maps.
4. Web 2.0/Social Networking/Virtual worlds, att man använder sig av olika internettjänster som interagerar/att tex. vara med i en community online/ och ja...
5. Mobility like Smart phone/IPhone, allt finns på din mobil mjukvara och mp3 spelare. Ar 2010 beraknas det saljas 1.5 biljoner mobiltelefoner i varlden!
6. ITV/Whole Home Media, hemmaunderhållning
7. Security, företag som är medvetna om att innovativa hackers jobbar snabbare än någon inser. 8. Outsourcing, ett begrepp som varit med ett tag, men fortsätter.
9. Green, mer fokus på att spara energi och miljövänlig teknologi, en nyckelskillnad för att investerare ska våga satsa.
10. Beginning and end of the old PC, den industriella designen kommer gå mer mot att personalisera datorerna.
11. Generation Y, den nya gruppen människor som växt upp med datorer och IT kommer att ha och har en stor påverkan på utvecklingen.

Det är sånt här som går runt i mitt lilla huvud mest hela dagarna...:)

Det var allt för i dag! Over and out.

1 comment:

mirjam said...

hej miriam. det är mirjam! fick just din bloggadress av bibbi så jag har inte hunnit läsa något. ska göra det i helgen. vill bara skicka dig världens största kram!!